3 tips för hur du förbättrar din privatekonomi

Privatekonomi

Din privatekonomi har en stor påverkan på ditt liv. Om den är dålig kan det skapa en stor stress i livet, medan en bra privatekonomi ger en trygghet som påverkar vardagen rejält.

Därmed är det viktigt att du tar detta på allvar. Du bör t.ex. alltid sätta en budget, oavsett om det gäller spel på den svenska fotbollsligan superettan eller annan typ av betting, eller om det handlar om inköp av mat, skor eller något annat.

Oroa dig inte, i den här artikeln ska vi hjälpa dig med just detta.

Förbättra din privatekonomi med följande tips

Förbättra din privatekonomi med följande tips

Nedan är våra bästa tips:

Sätt finansiella mål

Att sätta mål är viktigt inom alla områden i livet, inte minst för din privatekonomi. Här gäller det dock att du sätter dina mål på ett smart sätt, annars finns det risk för att du inte uppnår dem.

Använd S.M.A.R.T

En av de kändaste och bästa metoderna för målsättning är S.M.A.R.T. Metoden är omfattande och hjälper dig att sätta realistiska mål som är relevanta, tidsbestämda, mätbara och specifika.

Exponera dig för målet på regelbunden basis

Skriv gärna ner målet någonstans där du kan se det, helst på daglig basis. Det kan exempelvis vara en notis på din mobil eller dator, eller en klisterlapp som sitter på din badrumsspegel eller nattduksbord. Om du regelbundet påminner dig om målet är sannolikheten större att du når det. Detta funkar självklart för vilket mål som helst, inte bara finansiella mål.

Fall inte offer för livsstilsinflation

Livsstilsinflation, vad är det för något? Kort och gott betyder det att du ökar dina utgifter i takt med att tiden går och att du får högre inkomster och mer kapital. Om du hela tiden ökar dina utgifter i takt med att dina inkomster eller kapital ökar, får du ingen möjlighet att öka ditt sparande och dina investeringar.

Det här är onekligen en av de stora anledningarna till varför även många höginkomsttagare aldrig blir rika, de spenderar helt enkelt alla pengar de tjänar.

Fall inte offer för livsstilsinflation om du vill bli ekonomiskt oberoende.

Du behöver inte en ny telefon hela tiden

Du behöver förmodligen inte en ny TV, telefon eller bil så fort det kommer en ny modell, eller hur? Om du utöver den typen av beteende under en längre tid kommer det att kosta dig ofantliga summor, men kommer med största sannolikhet inte ge dig någon ökning i din livskvalité. Visst, det är okej att lyxa till det med en ny pryl ibland, men låt det inte bli en vana.

Undvik att omedvetet eller medvetet tävla med din granne, kollega, bror eller kompis

Att tävla med sin granne, kollega eller andra personer i sin närhet är oerhört vanligt, även om det ofta är ett omedvetet beteende. På engelska kallas det för “Keeping up with the joneses”, och betyder i princip att man känner sig tvungen att ha samma köpvanor som de i sin omgivning för att behålla sin status. Det är en väldigt förenklad förklaring, men du förstår säkert konceptet, och är något du bör hålla dig borta från. Jämför dig inte med någon annan än en tidigare version av dig själv.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like