Därför är golf en hälsosam sport för äldre

En bild på äldre människor som golfar

Golf är en fantastisk sport för äldre personer. Sporten får äldre att vara utomhus, låter dem gå mycket och kräver dessutom strategiskt tänkande. Golf är kort sagt bra för både kropp och knopp!

I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de hälsofördelar som golf ger för seniorer och pensionärer.

Vi kommer också att diskutera hur golf kan bidra till att förbättra de kognitiva funktionerna och minska risken för sjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Så om du letar efter en hälsosam hobby för att hålla dig aktiv när du åldras, behöver du inte leta längre än till golf!

Vad är golf och vilka fördelar finns det med att spela det

En bild på en golfklubba

Golf är en sport som kan utövas av människor i alla åldrar. Det är ett utmärkt sätt att få lite motion och frisk luft, och det kan också vara ett mycket socialt spel.

Vad sporten går ut på vet du säkert redan, men vi tar det snabbt: Du ska som spelare slå en liten boll i ett litet hål som ligger jättelångt borta. På vägen har banarkitekten skapat hinder i form av bland annat oklippt gräs, sandgropar och vattendrag.

En golfrunda består vanligtvis av 18 stycken golfhål, där man börjar slå från tee och där själva hålet finns på en kortklipp green. Resultatet kan antingen vara den som slog minst antal slag totalt, eller den som får bäst score efter det att varje spelares “handikapp” tagits bort.

Golf är särskilt fördelaktigt för äldre personer eftersom det är en sport med låg belastning som kan bidra till att förbättra balans och koordination. Att gå runt på golfbanan ger dig också ett bra träningspass.

En glad äldre golfare

Varför golf är en hälsosam sport för äldre personer

Golf har många fördelar för äldre människor, både fysiska och mentala.

Att spela golf kan bidra till att förbättra din balans och koordination, och det är också ett utmärkt sätt att få lite motion. Att gå runt golfbanan är också ett bra sätt att hålla sig aktiv.

En golfrunda tar ungefär 4 timmar, vilket är ett bra och lågintensivt träningspass. Dessutom kan man ta flera pauser under rundan, för att till exempel dricka kaffe eller titta på utsikten.

Golf kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen

Golf kan också bidra till att förbättra de kognitiva funktionerna, eftersom det kräver strategiskt tänkande och planering. Golfspelare håller nämligen koll på vart bollen hamnar, planerar nästa slag och räknar ut resultat genom kontinuerlig huvudräkning.

Eftersom golf dessutom är väldigt socialt – man spelar ofta 3-4 personer per “boll” – är det en bra aktivitet för den som vill resa och se andra städer eller länder. Flera resebolag arrangerar golfresor för seniorer.

Golf kan minska risken för demens

Att spela golf kan också bidra till att minska risken för demens och Alzheimers sjukdom.

En japansk studie fann att äldre manliga golfare löpte 37 % mindre risk att få demens. Detta är ett intressant resultat som tyder på att golf kan vara ett bra sätt att minska risken för demens hos äldre människor.

Det behövs dock mer forskning för att bekräfta detta samband.

En annan studie visade att personer som spelar golf har lägre risk att utveckla Alzheimers sjukdom än de som inte spelar golf.

Golf är med andra ord ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv och social när du blir äldre, och det har många fördelar för din hälsa.

Hur man kommer igång med golfspelande

Hur man kommer igång med golfspelande

Om du letar efter en hälsosam hobby för att hålla dig aktiv när du blir äldre kan du kort och gott titta på golf.

Vill du veta mer om hur du kommer igång med golf kan du besöka en golfsajt som till exempel www.golfx.se. Där hittar du allt från tips på hur du tar Grönt Kort till vilken utrustning du behöver som nybörjare.

Passa på att starta en ny hobby här under våren och sommaren. Det är aldrig för sent att börja med något nytt – särskilt inte ett fritidsintresse som är bra för både den fysiska och mentala hälsan!

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like